Midler mod hård mave

Hård mave er ubehageligt, men kan heldigvis som regel afhjælpes, hvis du sørger for at spise rigtigt, få nok væske, dyrke motion og gå på toilettet, når du skal. I nogle tilfælde kan du have brug for at tage håndkøbsmedicin for at komme dårlig mave til livs.

Der er mange danskere, der hver dag må døje med hård mave eller forstoppelse, som vi også kalder det. Det er alle aldersgrupper og både mænd og kvinder, men særligt kvinder, ældre og personer i aldersgruppen 15-40 er hårdt ramt.

Grundene til det er mange, men har blandt andet at gøre med, at vi lever en mere stresset tilværelse end tidligere, og at vi ikke er lige så gode til at lytte til, hvad vores kroppe har brug for. Derudover er der nogle former for sygdomme og medicin, der kan føre til, at du får hård mave.

Den rette mad og rigeligt vand er vigtigt

Når du vil af med hård mave, er det først og fremmest vigtigt, at du spiser den rette mad og får rigeligt med vand. I langt de fleste tilfælde skyldes hård mave nemlig, at du ikke får nok væske, og at du ikke spiser nok fibre i løbet af dagen.

Du bør drikke mindst 1,5 liter vand om dagen for at undgå forstoppelse. Derudover bør du spise masser af rugbrød, knækbrød, havregryn, tørrede frugter og grove grøntsager. Har du stadig svært ved at spise fiberrigt nok, kan du tilføre loppefrøskaller til din mad.

Udover at du skal spise den rigtige mad, er det også en god ide, at du spiser flere, men mindre portioner, når du har hård mave. På den måde bliver du ved med at holde tarmen i gang, hvilket mindsker risikoen for, at den går helt i stå, som den gør ved forstoppelse.

Sørg for at komme på toilettet, når du skal

En anden hyppig årsag til, at mange får hård mave er, at de ikke går på toilettet, når de skal. Et simpelt middel til at undgå forstoppelse er altså, at du sørger for at komme af med det, du skal, når du har brug for det.

Mange kommer ikke på toilettet, fordi der ikke er ordentlige toiletforhold, der hvor de er. Det kan for eksempel være på skoler og arbejdspladser, hvor toiletterne er så uhumske, at du foretrækker at holde dig. Det kan også være, at du har travlt, og at du derfor udsætter at gå på toilettet. Begge dele er en dårlig ide.

Motion hjælper maven på vej

Lider du af hård mave, er det også en god ide, at du sørger for at dyrke motion. Måske har du ikke så meget lyst til at dyrke hård motion, når du har problemer med maven. Bare en gåtur eller en cykeltur på 30 minutter, kan dog være med til at hjælpe din mave på vej.

Når du motionerer, styrker det nemlig afføringens bevægelse ned mod tarmen. Dermed kan du altså selv aktivt gøre noget for at komme din hårde mave til livs.

Du kan læse om forskellige øvelser mod hård mave på flere fitness og træningshjemmesider i Danmark som for eksempel bodybuilding.dk og fitnessogmad.dk

Medicin kan være vejen frem

Har du prøvet ovenstående, og var der ikke noget af det, der virkede, kan du købe medicin i håndkøb, der kan hjælpe dig. Medicinen kan enten hjælpe dig til at forebygge, at du får forstoppelse igen, eller sørge for, at du kommer af med din hårde mave nu og her.

Der er ikke to tarmsystemer, der er ens. Derfor skal du som regel tale med dem på apoteket om, hvad der kan være skyld i din hårde mave, inden de kan fortælle dig, hvilken form for medicin du skal tage. Læs mere her.

Hvornår skal jeg søge læge ved hård mave?

Når du har hård mave, kan du have lyst til at kontakte din læge med det samme, fordi det er så ubehageligt, og du bare gerne vil have maven til at fungere rigtigt igen.

Hvis du ikke har prøvet at ændre på, hvad du spiser, drikke noget mere vand og købe håndkøbsmedicin, er der dog ingen grund til, at du kontakter lægen. Prøv det af først og se, om det virker. Virker det ikke, kan du kontakte din læge, da det kan være en anden sygdom, der forårsager, at du har hård mave.

Hvis du har blod i afføringen, eller ændrer dit afføringsmønter sig uden grund, bør du dog altid kontakte din læge.

Kilder: netdoktor.dk og apotekeren.dk